Bozulma Belirtileri Nelerdir?
Fren yaptığınızda ABS neredeyse her seferinde devreye girer. Siz bunu pedalınızdaki hafif bir titreşim olarak hissedersiniz. ABS devreye girdiğinde uyarı ışığı yanmaz. Bazı nadir durumlarda araç dururken bile ABS pompası çalışmaya devam eder.
Çözüm
Eğer sıfır aks aldıysanız temizlemenize gerek yoktur. İkinci el aldıysanız, yeni akslarınızı temin ettikten sonra kutularından çıkarın, tel fırça ve bez yardımıyla iyice temizleyin. Temizliğinden memnun kaldığınızda Hammerite marka (Alanının en iyisidir. Paranızın karşılığını kat kat alırsınız.) doğrudan pas üzerine sıkılan siyah sprey uygulayın. Tüm köşelere nüfuz etmesine ve incecik bir kat olmasına dikkat edin. Bu işlem paslanmayı engelleyecektir. Eğer isterseniz şaftı da boyayabilirsiniz.
Aksı yerine takmak için 24 saat boyanın kurumasını beklemelisiniz.
Orta Göbekleri Çıkarmak
Aks civataları tekerlek göbeğinin altında saklıdır. Göbekleri kolaylıkla açabilmek için tekerleği çıkarmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Göbekleri çıkarttıktan sonra tekerleği yerine takmalısınız. Bunun sebebi aks civatalarını sökmek için aracın ağırlığına ihtiyacınız olmasıdır.
Aksları Değiştirmek
21mm anahtar kullanarak her iki taraftaki aks civatalarını sökün. Aracı krikoyla kaldırın ve tekerleği sökün. İşe başlamadan önce aracı sehpalarla iyice sabitlediğinizden emin olun.
18mm yıldız anahtar ve E18 lokma kullanarak alttaki x-frame çubuk civatalarını sökün.
Çıkartması daha kolay olduğu için önce uzun aksla başlayacağız. Eğer amortisörün alt civatasını sökerseniz aksı daha kolay çıkartabilirsiniz.
Aks civatasını yerine tekrar takın ve dört tur kadar çevirin, lastik çekiçle vurun. Çok kuvvet sarfetmeden şaft dışarı çıkacaktır. Civatayı tekrar çıkarın.
Aksı tutan krikoyu çekerek aksı serbest bırakın. Şaft altından levyeyle kaldırarak dışarı doğru kaldırın. Şaftı iki santim kadar oynatmanız yukarı ve dışa doğru kaldırarak çıkarmanıza yeterli olacaktır. Yeri gelmişken artık kolaylıkla ulaşılabilen ABS sensörünü de temizlemenizi tavsiye ederiz.
Bir levyeyle serbest kalan şaftı vites kutusundan ayırın : Şaft yaylı oval bir klipsle, basınç oluşturacak şekilde sabitlenmiştir. Aks tüpünün altındaki krikoyu diğer tarafa alın ve hafifçe kaldırın. Bu sayede amortisör civatasını söktüğünüzde diğer taraf birden aşağı çökmeyecektir.
Aynı işlemleri diğer aks için de tekrarlayın.
Yağ İzolasonunu Yenilemek
Akslar sökülüyken eski yağ contalarını parmaklarınızla çekip çıkarabilirsiniz. Yeni contaları basitçe eskilerinin yerlerine yerleştirebilirsiniz.
Aşağıdaki fotoğrafta uzun şaftın üzerindeki ABS tetikleme halkalarını görüyorsunuz. Halkanın aşırı derecede deforme olduğunu ve çatlağı görebilirsiniz.
Bu da kısa şafttaki halkalar, çatlak diğeri kadar büyük değil ama yine sorun çıkartacaktır.
Burada güzelce yenilenmiş ve boyanmış bir çift aks var :
Kısa şaftı delikle hizalayın ve itebildiğiniz kadar içeri itin. Şaftı yine hizada tutarak lastik çekiçle vurun. Rahatlıkla girmiyor ve aşırı kuvvet harcıyorsanız hizayı kontrol edin.
Şaftların halkalı taraflarını yerlerine takmak için sökerken yaptıklarınızın aynılarını yapmalısınız. Aksın ucundan bir levyeyle kaldırın, fren kampanasının üzerinden aşırarak yatağına yerleştirin.
Sürekli hareket eden parçalar sebebiyle büyük ihtimalle amortisörlerin alt kısımları yerlerinden oynamış olabilir. Lastik çekiç yardımıyla yerlerine itin. Aksın ucunu krikoyla biraz kaldırmak civatanın yerini bulmasını kolaylaştırabilir.
Civataları yerlerine yerleştirip 30Nm + 90 derece kuvvetle sıkın. X-frame rot civatalarını ise 100Nm güçle sıkmalısınız.
Tekerlekleri yerlerine takıp aracınızı indirebilirsiniz. Güle güle kullanın.
21mm Özel Lokma
Bu ölçüdeki birçok lokma “çift sekizgen şeklindedir. Bazı setlerin içinden normal sekizgen şeklinde lokmalar da çıkmaktadır, bu yüzden elinizdeki lokmayı işleme başlamadan önce kontrol ediniz.