Dump Valve ve Blow-Off Valve işlev olarak aynı olup, Blow-Off Valve bu sistemin gazdan çekmelerde “Çufff” benzeri sesi çıkartanıdır.
Dump Valve Nedir, Ne İşe yarar?
Dump Valve, turbo beslemeli otomobillerde turbo basıncını filtreye geri yollayarak pervnenin yavaşlamaması için üretilmiş bir parçadır.
Turbo beslemeli otomobillerde ayak gazdan çekildiğinde turbo hala dönmeye devam etmektedir, fakat turbonun bastığı havanın gideceği bir yer olmadığı için oluşan yüksek basınç turbo pervanesine büyük bir kuvvet uygulayarak pervaneyi aniden yavaşlatır. Gaza tekrar bastığınızda turbo basıncının tepe noktasına gelebilmesi için pervaneyi tekrar hızlandırmak gereklidir ve bu esnada istenilen turbo basıncı elde edilemediği için büyük bir performans kaybı yaşanır. Dump Valve işte bu performans kaybını önlemek ve turbonun yıpranmasını engellemek için vardır.
Dump Valve Nasıl Çalışır?
Ayağınızı gazdan çektiğinizde Dump Valve hemen devreye girerek turbonun bastığı havayı dışarı verir, bu sayede turbonun önceden bastığı hava geri tepmeyeceği ve bir geri basınç uygulamayacağı için pervane yavaşlamaz, sizin de tekrar gaza bastığınız anda pervane yavaşlamamış olduğu için turbo basıncı hemen tepe noktasında ulaşır ve siz ani gazdan çekme ve basmalar arasında performans kaybı yaşamamış olursunuz.
Dump Valve’in Faydaları Nelerdir?
* Turbo pervanesi üzerindeki olumsuz geri basıncı önleyerek turbonun ömrünü uzatır.
* Turbo pervanesinin hızının yavaşlamasını engelleyerek turbo basıncını sürekli yüksek tutar. Yüksek turbo basıncı yüksek güç anlamına gelir.
* Gazdan çekme ve gaza basma arasındaki eski ısınmış havayı dışarı verip yeni, soğuk havayı içeri aldığı için artı güç sağlar.
* Valve gaz kelebeği kapalı olmasına rağmen turbodan basılan hava MAF sensörüyle turbo arasındaki hortuma verir. Bu hava tekrar gaza basılmasıyla turbodan tekrar geçer ve motora girer. Yani bir birim hava iki defa turbonun ısısına maruz bırakılmış oluyor. Genellikle BOV’ların pallerin hızını kesmemek için yapıldığı söylenir. Olayın kullanıcı yönünden pek düşünülmeyen noktasıda şudur: Isınmış havadaki oksijen oranı düşük olacağı için yanma daha sağlıklısız olacaktır. Sağlıksız yanmayla eksoz gazlarının mukavemetide düşecek ve turbo palllerini sağlıklı bir yanmaya oranla daha az çevirecek buda azami basınca gelmekte ekstra zamana ihtiyaç duyulmasına neden olacaktır. Bu zamana da turbo gecikmesi (turbo lag) denmektedir.
Kısacası BOV veya DV sayesinde anlık tepkimeler bir miktar daha iyi olacaktır.
BOV’un bir kötü yanı gazdan ayağınızı çektiğinizde turbo MAF sensöründen hava çekmeye devam edecektir. Bu sebeple anlık siyah dumanla (bu durum genellikle Audi ve VW’den tanıdğımız 1.8t motorlar için geçerlidir) karşılaşabilirsiniz.
Üç ana DV tipi vardır :
1# Diyafram Dump Valve
2# Piston Dump Valve
3# Sekansiyel Dump Valve.
Nasıl Çalışırlar ve Farkları Nelerdir?
Diyafram :
Diyafram tipi DV’ler genelde en çok ses çıkaran fakat en zayıf olandır. Basıncı salıvermek için diyafram vakumla içe çekilir ve hava çıkışına izin verir. Lastikten yapılma diyafram zamanla parçalanır. Yedeği kolayca bulunabilir.
Piston :
Oldukça sağlamdır ve hava çıkışını engellemek için plastik bir piston barındırır. Vakum uygulandığında piston geri çekilir ve aşırı basınçlı havanın çıkışı sağlanır. Diyafram kadar sesli olmasa da sekansiyel olandan daha çok ses çıkarır.
Sekansiyel :
Oldukça sağlamdır ve alüminyumdan imal edilir. Diğer ikisinde olduğu gibi bir piston ihtiva eder ancak iki aşamalı çalışarak hangi basınçta açılacağını elle ayarlamanızı sağlar.
Vakum odasında ayar vidası çevrildikçe sıkılaşan bir yay bulunur. Düşük basınçlarda fazlalık neredeyse hiç ses çıkartmadan dışarı atılırken daha yüksek basınçlarda hafif bir ses ile atılır. Herkesin bildiği ses yay iyice gerilip ikinci kısım açılırken çıkan sestir.
Smart Araçlarda Nasıl Bir Dump Valve / Blow Off Valve Kullanılmalıdır?
Doğru DV seçmenin altın kuralı DV çıkışının, turbo çıkışının üçte biri olması gerektiğidir.
Smart araçların turbo çıkışı 21mm çapındadır. Biraz hesap yapalım :
21mm / 2 = 10.5mm yarıçap
Yarıçapın karesi x pi = 3.14 x (10.5 x 10.5) = 346.185 milimetrekare alan
346.185’in üçte biri 115.395 gelmektedir, yani DV çıkışımızın alanı bu olmalıdır.
115.395 / 3.14 = 36.75
36.75’in karekökü = 6.06mm
6.06mm çıkışın yarıçapıdır.
12.12mm turbo çıkışının üçte biridir. Yani DV çıkış genişliği 12.12mm çapında olmalıdır.