Dün akşam dump valve ve elim değmişken krank pozisyon sensörünü değiştirmek üzere gayet derli toplu şekilde işe başladım. Fotoğraflardan da görebileceğiniz üzere motorun içerisine iğne düşürecek yer kalmadı, çıfıt çarşısına döndü. Umarım uzun yolda alev almam.
Dump valve nedir sorusunun yanıtıyla başlayalım : Dump Valve Nedir? Gerekli Midir
Ben gerekli olduğuna kanaat getirdim ve http://ufak.link/BfVgl adresindeki DV’den sipariş ettim. Mevcut intercooler borularım silikon olduğu için http://ufak.link/VIHhx adresindeki T bağlantı hortumunu da satın aldım. İnce hortumlar dahil tüm montaj parçalarını nalburlarda bulabilirsiniz.
T hortumun iç çapını intercooler borusunun dış çapıyla farketmeden eşit almak gibi bir aptallık yaptığım için özel imalat yapmamız gerekti. Hoş, aynı ebatta alsam hortumların şekli ve motor alanının darlığı yüzünden DV takamayacakmışım bunu da anladım.
Intercooler borusunun içine aynı çapta alüminyum boru parçası yerleştirdim. Daha sonra yine intercooler borusunun alüminyumlu tarafını intercooler’a monte ettiğim T borunun içine soktum ve kelepçeyle sıktım. Tornacıda yaptırdığım 25mm – 12.12mm dönüştürücü burcu DV’nin hava girişine monte ettim ve loctite ile sabitledim. Bu şekilde T boruya monte edip kelepçeyle sabitledim.
Tam gazda yüksüz ve tam yük tam gaz testlerini bir saat boyunca yaptık, hava kaçağına rastlamadık.
DV’nin üst kısmındaki ince hortum yerini fotoğrafta gördüğünüz mavi silikon hortumlarla yakıt basınç regülatörüne bağladım. Bende ilave bir turbo basınç göstergesi olduğundan dörtlü boru görüyorsunuz, normalde T çoklayıcı yetecektir.
Testlerde aletin çok fazla ses çıkartmadığını gördüm. En yüksek basınçta (82 hp standart turbolu aracım, 1 bar basıyor) orta şiddette bir hapşırma sesi çıkıyor. Daha fazla çıksaydı sökecektim. DV seçerken 6-28 bar arası çalışan bir valf seçmemin ve sekansiyel (yaylı) tercih etmemin sebebi de sessiz çalışmasını istememdi. Şu an tam hesapladığım şekilde çalışıyor. Back pressure etkisinin çok azaldığını ve vites geçişlerimin daha stabil olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hızlanması da çok çok hafif rahatladı.
Sıradaki projem ise EGR valfini söküp yerine motoru şasiye sabitleyecek bir piston takarak ani gaz verip çekme ve vites değişimlerinde motorun hareketini 0.6mm’ye kadar düşürmek. Oralara el atmışken rüzgar esince, kaputa kedi çıkınca, kamyon sollayınca, sesli hapşırınca kırılan klima borularımı da yaylı spiral boruyla değiştirmeyi düşünüyorum.