Araç krikodayken ve tekerlek çıkartılmışken üst kaliper civatasını bir tarafta 13, diğer tarafta 17lik anahtarla sökün.Civata çıkınca, kaliperin orta kısmı serbest kalacaktır.
Kaliperi aşağı kaydırın, balatalar olduğu yerde kalacaktır. Kaliperi alttan destekleyin, eğer sarkar ve fren hortumlarına ağırlık bindirirse hortumlar kopabilir. Balatalar kaliper kafesinden çıkartılabilir.
Fren hidroliği deposunu açın.
Bu sayede yeni balataları rahatça takabilmek için pistonu geri itmek kolaylaşır.
Yeni balataları kaliper kafesinin içine yerleştirirken üzerinde metal bir uzantı bulunan balataya dikkat edin. Bunlar içeri, normal balatalar dışarı gelmelidir.
Bu metal çıkıntılar akustik balata tükenme uyarısıdır. Balatalar iyice eriyip inceldiğinde metal çıkıntılar fren diskine dokunarak tiz ve rahatsız edici bir ses çıkarırlar.
Bu metal çıkıntılar yönünü tayin edebilmeniz için kırmızı çember içine alınmıştır :
Aşağıda balataların yakın çekim fotoğrafını görüyorsunuz. Her balatanın üzerinde balatayı kalipere bastırıp sabit tutmaya yarayan birer yay bulunmaktadır.
Aşağıda hatalı takılmış bir balata seti görüyorsunuz. Yayların kaliperden taştığı rahatlıkla görülebiliyor. Bu şekilde bir montaj sürüş esnasında çıtırtı ve sürtünme seslerine sebep olabilir.
İki yayın da kaliper kapandığında hizalı olduğundan emin olun.
Kaliperi kapatırken üzerindeki pencereden yayların doğru pozisyonda olduğunu görmeli ve kaliperi kapatırken yayların kaliperi ittiğini hissetmelisiniz. Bu sayede doğru montaj yapıldığı anlaşılır.
13 milimetrelik kaliper civatalarını iyice sıkın. İyice sıkıldığından emin olmak için somunu 17lik anahtarla tutarak sabitleyin. Tekerleği yerine takın, fren hidrolik deposunun kapağını kapatın ve iyice zorlanana kadar freni pompalayın.
Yeni Balataları Alıştırın
- Aracınız park halindeyken fren pedalını iyice sertleşinceye kadar pompalayın.
- Aracı dikkatle ve yavaşça kullanmaya başlayın.
- Frenler yumuşak, titreşimsiz ve sessiz olmalıdır.
- Aracınızı tenha bir yere götürün. Her biri üçer saniyelik en az 30 fren yapın. Farklı hızlarda giderken, yumuşak-orta basınçta fren uygulayın. Her fren arasında en az 700-800 metre yol alın.
Bu işlemin amacı fren bileşenlerini yavaş adımlarla ısıtmak, ısı şokundan korumaktır. Ayrıca bu sayede balata ve diskin temas ettikleri yüzeyler birbirlerine alışacaktır.
- Frenlemelerden sonra aracı hiç frene basmadan ya da çok az basarak birkaç kilometre kullanın. Bu kullanım bileşenleri yavaşça soğutacaktır.
- Bu adımları tamamladıktan sonra aracınızı normal şekilde kullanabilirsiniz.
- Sistem yüksek sıcaklıklara ilk kez maruz kaldığında frene biraz ilave kuvvet uygulamanız gerekebilir. Ayrıca pedal mesafesinde de az bir artma görülebilir. Yukarıdaki adımlar tamamlandıktan sonra sistem tüm sıcaklıklarda optimum performans gösterecektir.